Ga naar de inhoud

Hoe werkt de WMO?

In Nederland hebben we een regel die mensen helpt om zo lang mogelijk zelf thuis te kunnen blijven wonen. Dat heet de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daar kun je verschillende soorten hulp en spullen krijgen.

De regel is er zodat mensen met een ziekte of beperking zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Iedereen die door zijn ziekte, beperking of probleem meer hulp nodig heeft dan normaal, kan gebruik maken van een persoonsgebonden budget. Dat geldt bijvoorbeeld voor oude mensen die wat zwakker zijn, mensen met een langdurige ziekte, en volwassenen of kinderen met een lichamelijke, verstandelijke, of zintuiglijke beperking, of met psychische problemen.

Waar kun je naartoe als je hulp nodig hebt?

Geld voor hulp of spullen: Persoonsgebonden budget of Zorg in natura

Als je hulp of zorg nodig hebt, moet je vertellen of je het geld wilt krijgen (Persoonsgebonden budget of PGB) of dat de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar de hulp voor jou regelt (Zorg in natura of ZIN).

Kies je voor Zorg in natura? Dan beslist de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar welke organisatie jou de hulp geeft. Meestal kun je kiezen uit een paar organisaties waarmee jouw gemeente een afspraak heeft.

Kies je voor een Persoonsgebonden budget (PGB)? Dan mag jij zelf kiezen wie jou de hulp geeft. Jij hebt de controle over jouw hulp. Je kunt het geld gebruiken om zelf spullen te kopen, zoals een rolstoel, rollator, of aanpassingen in je huis.

Wat is een Persoonsgebonden budget (PGB)?

Met een PGB krijg je geld. Met dat geld kun je zelf mensen inhuren om je te helpen. Jij bepaalt wanneer en waar je hulp krijgt, en op welke manier. Je kunt het PGB ook gebruiken om dingen te kopen die je nodig hebt, zoals een scootmobiel, sta-op stoel, of aanpassingen in de badkamer, keuken, of een traplift.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning staat dat gemeenten hun inwoners helpen om zelfstandig te blijven wonen en mee te doen in de samenleving. Maar in de praktijk is het soms moeilijk om die hulp te krijgen.

Hieronder een stappenplan om de situatie duidelijk te maken.