Ga naar de inhoud

Veilig online shoppen

Mijnhulplijn.nl geeft ook gratis tips. In dit blog gaan we het hebben over veilig online shoppen. Deze manier van winkelen neemt nog steeds toe, maar niet alle webshops leveren producten af.
Hier volgen 10 tips om veilig online te shoppen.

10 tips

  1. Gebruik sterke wachtwoorden: Bij het winkelen online is het handig om een account aan te maken op de website. Zorg ervoor dat je sterke en unieke wachtwoorden gebruikt, of overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager om al je wachtwoorden veilig te beheren.
  2. Blijf up-to-date met beveiligingsupdates: Zorg ervoor dat zowel het besturingssysteem van de computer als de browsers en antivirussoftware up-to-date zijn. Dit minimaliseert het risico op malware en andere beveiligingsproblemen (zie ook ons blog met tips om fraude te voorkomen).
  3. Is de prijs wel geloofwaardig? Als de prijs te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo. Bijvoorbeeld, een splinternieuwe televisie of een merkspijkerbroek met een korting van 75%? Wees op je hoede en vertrouw op je instinct. Overweeg om te winkelen bij een bekendere webshop.
  4. Controleer website-URLs: Controleer altijd de url van de website voordat je persoonlijke gegevens invoert. Zorg ervoor dat de website gebruikmaakt van “https://” om een beveiligde verbinding te waarborgen. Vul de url in op deze website: check.veiliginternetten.nl. Vul de naam van de website in. ScamCheck loopt dan meerdere bronnen na om te kijken of de link veilig is.
  5. Gebruik veilige betaalmethoden: Gebruik veilige betaalmethoden aan, zoals creditcards of betrouwbare online betaaldiensten zoals Paypal. Deze methoden bieden vaak aankoopbescherming en versleuteling van financiële gegevens.
  6. Lees reviews: Lees beoordelingen van de website en verkopers te lezen voordat je een aankoop doet. Dit kan helpen om betrouwbare verkopers te identificeren en eventuele problemen te vermijden. Wel is het zo dat er ook websites zijn die met valse reviews werken.
  7. Controleer de contactgegevens: Op valse webshops staat vaak geen telefoonnummer, e-mailadres of adres. Of het staat er wel, maar het is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of de website reageert op een e-mail, chatbericht of telefoontje.
  8. Gebruik tweestapsverificatie: Stel tweestapsverificatie in waar mogelijk. Dit voegt een extra laag beveiliging toe door naast het wachtwoord een extra verificatiestap te vereisen, zoals een verificatiecode via een app of sms.
  9. Bewaar bewijs van transacties: Bewaar alle transactiegegevens, bevestigingsmails en ontvangstbewijzen. Dit kan handig zijn in geval van geschillen of problemen met de bestelling.
  10. Controleer op taalfouten: Let op het taalgebruik op de website. Websites die vol staan met spelfouten, grammaticale fouten en kromme zinnen, zijn meestal niet afkomstig van betrouwbare bronnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *